Często słyszałam o kotletach marynowanych w mleku i postanowiłam sama spróbować. Potwierdziły się opinie że kotlet jest delikatny i pyszne, ale wyczuwalny jest smak cebuli i nie każdemu to może odpowiadać.
Składniki:
- 500 g schabowego bez kości
- 2 cebule
- 750 ml mleka
- mąka
- jajko
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- smalec lub olej do smażenia
Przygotowanie:
Schab kroimy na grubsze kotlety, rozbijamy tłuczkiem. Cebulę kroimy. Na dno miski układamy część cebuli na nią dajemy jeden kotlet, ponownie cebulę i kotlet i tak samo z pozostałymi. Na koniec zalewamy wszystko mlekiem i odkładamy do lodówki na ok. 4-5 godzin. Po tym czasie wyjmujemy kotlety i odciskamy z nadmiaru mleka. przyprawiamy pieprzem i solą. Obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor.
Życzę smacznego.
Nie znałam tej metody na marynowanie kotleta, ciekawe.
OdpowiedzUsuńPolecam są pyszne i delikatne.
Usuń