Translate

czwartek, 21 stycznia 2016

Chrust lany

To jest mój przedostatni wypiek karnawałowy w tym roku, bo planuję zrobić jeszcze mini pączusie z serem. A dziś postawiłam na chrust lany, który jest szybki i pyszny




Składniki:

- 3 jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 150 ml mleka
- 200 g mąki
- szczypta soli
- olej
- cukier puder



Przygotowanie:

Żółtka oddzielamy od białek. Cukier waniliowy miksujemy z żółtkami do białości. Dodajemy szczyptę soli i na przemian mąkę z mlekiem, miksujemy do dokładnego połączenia składników. Ubijamy pianę z białek i dodajemy po woli do masy. Olej przelewamy do garnka. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego lub woreczka z odciętym rogiem. Gdy olej będzie gorący wyciskamy masę na olej tworząc różne kształty. Po usmażeniu jednej strony obracamy na drugą i smażymy(wszystko trwa bardzo krótko). Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy i oprószamy cukrem pudrem.





Życzę smacznego.