Dzisiaj coś dla tych co uwielbiają brukselkę. Ja osobiście lubię ją jeść pod każdą postacią, a zapiekankę w tej formie robiłam pierwszy raz. Może być jako danie główne lub dodatek do niego.
Zapiekanka z brukselki pod beszamelem
Składniki:
- 2 op. mrożonej brukselki ( 900 g )
- 200 g boczku
- 150 g sera żółtego
- 1 cebula
- sos Beszamelowy Winiary
- łyżka oleju
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni, pokrojoną drobno cebulę dodajemy do usmażonego boczku i dusimy na małym ogniu. Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie przez 5 minut. Sos Beszamelowy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzoną brukselkę wkładamy do naczynia do zapiekania i mieszamy z podsmażonym boczkiem i cebulą, przyprawiając pieprzem. Zalewamy beszamelem i posypujemy startym serem.
Całość wstawiamy na 15 minut do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni Celsjusza.
Życzę smacznego.
Na moim blogu zamierzam opisywać potrawy polskie i z różnych stron świata. Będą to przepisy stare sprawdzone jak i te które pierwszy raz będę przyrządzać.
niedziela, 24 lutego 2013
Sos tatarski
Zbliża się Wielkanoc a co za tym idzie, jajka które uwielbiam z sosem tatarskim. Dziś pierwszy raz taki zrobiłam sama, wyszedł pyszny więc już nigdy nie będę kupowała gotowych.
Sos tatarski
Składniki:
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka jogurtu naturalnego, najlepiej typu greckiego
- 5 korniszonów
- 4-5 grzybków marynowanych
- łyżka koperku
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Korniszony i grzybki kroimy w drobną kosteczkę, koperek drobno siekamy. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem mieszamy. Sól, pieprz do smaku, jeżeli grzybki są mało octowe dajemy sok z cytryny. Po wymieszaniu odstawiamy w chłodne miejsce do przegryzienia się smaków.
Życzę smacznego.
Sos tatarski
Składniki:
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka jogurtu naturalnego, najlepiej typu greckiego
- 5 korniszonów
- 4-5 grzybków marynowanych
- łyżka koperku
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Korniszony i grzybki kroimy w drobną kosteczkę, koperek drobno siekamy. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem mieszamy. Sól, pieprz do smaku, jeżeli grzybki są mało octowe dajemy sok z cytryny. Po wymieszaniu odstawiamy w chłodne miejsce do przegryzienia się smaków.
Życzę smacznego.
piątek, 22 lutego 2013
Kwaśnica na żeberkach
Przychodzą takie dni że mamy ochotę na coś kwaśnego, najlepszą propozycją na taki dzień będzie kwaśnica. Ja gotuję według przepisu z dodatku do Gazety wyborczej "Palce lizać". Spróbowałam dwa lata temu, troszkę zmieniłam przepis i bardzo mi posmakowała od tego czasu często gości na naszym stole.
Kwaśnica na żeberkach
Składniki:
- 800 g wędzonych żeberek
- 800 g kapusty kiszonej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera małego
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- 2 liście laurowe
- łyżeczka kminku
- 5 ziaren ziela angielskiego
- kilka małych ziemniaków
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Żeberka zalewamy zimną wodą, po zagotowaniu dodajemy obrane, umyte warzywa i gotujemy do miękkości razem z ziołami. Wyjmujemy żeberka i warzywa z wywaru, wrzucamy odciśniętą i pokrojoną kapustę, gotujemy do miękkości. Warzywa kroimy w plasterki, z żeberek usuwamy kości i kroimy na większe kawałki. Do zupy dodajemy pokrojone warzywa i mięso, doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem. W trakcie krojenia mięsa, w innym garnku gotujemy ziemniaki pokrojone w kostkę i po zagotowaniu dodajemy do zupy, chwilkę jeszcze gotujemy i podajemy.
Życzę smacznego.
Kwaśnica na żeberkach
Składniki:
- 800 g wędzonych żeberek
- 800 g kapusty kiszonej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera małego
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- 2 liście laurowe
- łyżeczka kminku
- 5 ziaren ziela angielskiego
- kilka małych ziemniaków
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Żeberka zalewamy zimną wodą, po zagotowaniu dodajemy obrane, umyte warzywa i gotujemy do miękkości razem z ziołami. Wyjmujemy żeberka i warzywa z wywaru, wrzucamy odciśniętą i pokrojoną kapustę, gotujemy do miękkości. Warzywa kroimy w plasterki, z żeberek usuwamy kości i kroimy na większe kawałki. Do zupy dodajemy pokrojone warzywa i mięso, doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem. W trakcie krojenia mięsa, w innym garnku gotujemy ziemniaki pokrojone w kostkę i po zagotowaniu dodajemy do zupy, chwilkę jeszcze gotujemy i podajemy.
Życzę smacznego.
niedziela, 17 lutego 2013
Rosół
Podałam już przepis na domowy makaron to teraz wypada napisać jak zrobić pyszny rosół.
Niektórzy mogą się zdziwić gdy przeczytają składniki i zobaczą tam buraka. Ja taki rosół jem od dziecka
i myślę że podkreśla smak rosołu.
Rosół
Składniki:
- 2 udka z kurczaka
- kawałek mięsa wołowego(może być szponder, ja dałam antrykot)
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 1 por
- 1 cebula
- 1 mały burak
- mały kawałek kapusty włoskiej
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- 3 listki liścia laurowego
- 3 szt ziela angielskiego
Przygotowanie:
Umyte mięso zalewamy 2,5 litrami zimnej wody, po zagotowaniu usuwamy szumowiny i dodajemy ziele
angielskie, liście laurowe, obrane, umyte i pokrojone na duże kawałki warzywa bez pora, kapusty i cebuli.
Gdy kurczak będzie miękki wyjmujemy go z rosołu, cebulę po obraniu kroimy na pół i przypiekamy na złoty
kolor na patelni bez tłuszczu, dodajemy do rosołu razem z porem i kapustą. Przed końcem gotowania doprawiamy solą i pieprzem, całość jeszcze chwilę gotując.
Rosół powinien być gotowany na małym ogniu przez min. 4 godziny. Na talerzu posypujemy natką pietruszki.
Mięso wołowe można zjeść w rosole a udka wykorzystać do drugiego dania.
Najczęściej podawany jest z makaronem ja lubię najbardziej z domowym.
Życzę smacznego.
Niektórzy mogą się zdziwić gdy przeczytają składniki i zobaczą tam buraka. Ja taki rosół jem od dziecka
i myślę że podkreśla smak rosołu.
Rosół
Składniki:
- 2 udka z kurczaka
- kawałek mięsa wołowego(może być szponder, ja dałam antrykot)
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 1 por
- 1 cebula
- 1 mały burak
- mały kawałek kapusty włoskiej
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- 3 listki liścia laurowego
- 3 szt ziela angielskiego
Przygotowanie:
Umyte mięso zalewamy 2,5 litrami zimnej wody, po zagotowaniu usuwamy szumowiny i dodajemy ziele
angielskie, liście laurowe, obrane, umyte i pokrojone na duże kawałki warzywa bez pora, kapusty i cebuli.
Gdy kurczak będzie miękki wyjmujemy go z rosołu, cebulę po obraniu kroimy na pół i przypiekamy na złoty
kolor na patelni bez tłuszczu, dodajemy do rosołu razem z porem i kapustą. Przed końcem gotowania doprawiamy solą i pieprzem, całość jeszcze chwilę gotując.
Rosół powinien być gotowany na małym ogniu przez min. 4 godziny. Na talerzu posypujemy natką pietruszki.
Mięso wołowe można zjeść w rosole a udka wykorzystać do drugiego dania.
Najczęściej podawany jest z makaronem ja lubię najbardziej z domowym.
Życzę smacznego.
Makaron domowy
Często w polskich domach na niedzielny obiad jest rosół, a do niego przeważnie dodawany jest makaron.
Myślę że najlepszy jest prawdziwy domowy makaron.
Makaron domowy
Składniki:
na około 4 porcje
- 330 g mąki
- 2 jajka
- szczypta soli
- woda (tyle ile zabierze ciasto) ok. 50 ml
Przygotowanie:
Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy wgłębienie i wbijamy jajka, dodajemy sól. Całość ugniatamy dodając wody
aż do uzyskania gładkiego i jędrnego ciasta. Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy, do uzyskania cienkiego placka. Rozwałkowane ciasto oprószamy mąką i zostawiamy na kilka minut żeby przeschło. Tak przygotowane ciasto zwijamy w luźny rulon i kroimy na paski(grubość według uznania). Pokrojony makaron wrzucamy do posolonego wrzątku i gotujemy do miękkości.
Jeżeli zostanie nam nie ugotowany makaron to można go wysuszyć, włożyć do papierowej torebki i zostawić do następnego razu.
Życzę smacznego.
Myślę że najlepszy jest prawdziwy domowy makaron.
Makaron domowy
Składniki:
na około 4 porcje
- 330 g mąki
- 2 jajka
- szczypta soli
- woda (tyle ile zabierze ciasto) ok. 50 ml
Przygotowanie:
Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy wgłębienie i wbijamy jajka, dodajemy sól. Całość ugniatamy dodając wody
aż do uzyskania gładkiego i jędrnego ciasta. Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy, do uzyskania cienkiego placka. Rozwałkowane ciasto oprószamy mąką i zostawiamy na kilka minut żeby przeschło. Tak przygotowane ciasto zwijamy w luźny rulon i kroimy na paski(grubość według uznania). Pokrojony makaron wrzucamy do posolonego wrzątku i gotujemy do miękkości.
Jeżeli zostanie nam nie ugotowany makaron to można go wysuszyć, włożyć do papierowej torebki i zostawić do następnego razu.
Życzę smacznego.
Guacamole
Na sobotni wieczór do zimnego piwka najlepiej pasują chipsy tortilla do których świetnie smakuje
guacamole. Guacamole robione jest z awokado które ma delikatny miąższ z wyczuwalną nutką orzechów.
Zawiera wiele witamin i minerałów, kochają go miłośnicy zdrowego jedzenia i ci którzy lubią oryginalne smaki.
Guacamole
Składniki:
- awokado 1 szt
- 1/2 czerwonej cebuli (małej)
- 1 mały pomidor
- sok z cytryny - ok. łyżki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Po przekrojeniu na pół awokado wyjmujemy pestkę a miąższ wkładamy do miseczki i dokładnie rozdrabniamy widelcem. Do awokado dodajemy drobniutko pokrojonego pomidora bez skóry i pestek, drobno posiekaną
cebulę, przyprawiamy sokiem z cytryny i dodajemy do smaku sól i świeżo mielony pieprz.
Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do schłodzenia.
Życzę smacznego.
guacamole. Guacamole robione jest z awokado które ma delikatny miąższ z wyczuwalną nutką orzechów.
Zawiera wiele witamin i minerałów, kochają go miłośnicy zdrowego jedzenia i ci którzy lubią oryginalne smaki.
Guacamole
Składniki:
- awokado 1 szt
- 1/2 czerwonej cebuli (małej)
- 1 mały pomidor
- sok z cytryny - ok. łyżki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Po przekrojeniu na pół awokado wyjmujemy pestkę a miąższ wkładamy do miseczki i dokładnie rozdrabniamy widelcem. Do awokado dodajemy drobniutko pokrojonego pomidora bez skóry i pestek, drobno posiekaną
cebulę, przyprawiamy sokiem z cytryny i dodajemy do smaku sól i świeżo mielony pieprz.
Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do schłodzenia.
Życzę smacznego.
sobota, 16 lutego 2013
Chili con carne
W taką senną pogodę jak dziś najlepsza jest potrawa która rozgrzewa a jednocześnie pobudza
do działania i zaostrzy nasze smaki na sobotni wieczór. Chili con carne pierwszy raz zjadłam w meksykańskiej restauracji i tak mi zasmakowało że postanowiliśmy zrobić tą potrawę w domu. Myślę że smakuje jak oryginał.
Chili con carne
Składniki:
- mięso wołowe mielone 500 g
- 1 cebula duża
- czosnek około 2 ząbków
- pomidory w puszce lub świeże bez skórki
- przecier pomidorowy 100 ml
- fasola czerwona 1 puszka (ja dodaję fasolę z Lidla z tygodnia meksykańskiego Chilli Beans która jest w sosie pomidorowym i delikatnie pikantna)
- papryka czerwona
- oliwa
- sól
- papryka słodka i ostra
- fix chili con carne (ja daję tylko niemiecki, próbowałam polskie ale nie miały nic wspólnego z chili)
- tymianek
- kminek
- papryczka jalapeno
- bagietka do grzanek lub placki kukurydziane
Przygotowanie:
Na oliwie zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodajemy drobno pokrojony czosnek, chwilkę smażymy i dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i papryczkę jalapeno(usuwamy pestki gdy nie lubimy bardzo ostrego). Dusimy wszystko razem 15 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Dodajemy pomidory i przecier pomidorowy, dusimy razem 30 minut.
W międzyczasie na oliwie podsmażamy mięso z przyprawami (ilość do smaku), pod koniec smażenia dodajemy fix i smażymy minutę.
Mięso mieszamy z powstałym wcześniej sosem i dusimy 30 minut. Na koniec dodajemy fasolę i zostawiamy na małym ogniu 5-10 minut.
Potrawę podajemy z grzankami lub plackami kukurydzianymi.
Grzanki będą świetnie smakować gdy gorące natrzemy ząbkiem czosnku, można też zapiec w piekarniku z żółtym serem.
Życzę smacznego.
do działania i zaostrzy nasze smaki na sobotni wieczór. Chili con carne pierwszy raz zjadłam w meksykańskiej restauracji i tak mi zasmakowało że postanowiliśmy zrobić tą potrawę w domu. Myślę że smakuje jak oryginał.
Chili con carne
Składniki:
- mięso wołowe mielone 500 g
- 1 cebula duża
- czosnek około 2 ząbków
- pomidory w puszce lub świeże bez skórki
- przecier pomidorowy 100 ml
- fasola czerwona 1 puszka (ja dodaję fasolę z Lidla z tygodnia meksykańskiego Chilli Beans która jest w sosie pomidorowym i delikatnie pikantna)
- papryka czerwona
- oliwa
- sól
- papryka słodka i ostra
- fix chili con carne (ja daję tylko niemiecki, próbowałam polskie ale nie miały nic wspólnego z chili)
- tymianek
- kminek
- papryczka jalapeno
- bagietka do grzanek lub placki kukurydziane
Przygotowanie:
Na oliwie zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodajemy drobno pokrojony czosnek, chwilkę smażymy i dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i papryczkę jalapeno(usuwamy pestki gdy nie lubimy bardzo ostrego). Dusimy wszystko razem 15 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Dodajemy pomidory i przecier pomidorowy, dusimy razem 30 minut.
W międzyczasie na oliwie podsmażamy mięso z przyprawami (ilość do smaku), pod koniec smażenia dodajemy fix i smażymy minutę.
Mięso mieszamy z powstałym wcześniej sosem i dusimy 30 minut. Na koniec dodajemy fasolę i zostawiamy na małym ogniu 5-10 minut.
Potrawę podajemy z grzankami lub plackami kukurydzianymi.
Grzanki będą świetnie smakować gdy gorące natrzemy ząbkiem czosnku, można też zapiec w piekarniku z żółtym serem.
Życzę smacznego.
Sałatka z tuńczyka
Tą sałatkę jadłam pierwszy raz u znajomych kilka lat temu i od tej pory często ją robię, każdy
kto ją spróbuje jest nią zachwycony. Jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Sałatkę najlepiej
zrobić w przeźroczystej salaterce żeby ładnie wyglądały warstwy.
Sałatka z tuńczyka
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 8 jajek
- majonez 500 ml
- 200 g sera żółtego np. gouda
- sól
- pieprz
- papryka słodka i ostra
Sposób przygotowania:
Tuńczyka należy bardzo dokładnie wycisnąć z sosu, przy złym odciśnięciu może być za bardzo wodnisty
co popsuje smak sałatki a na dnie salaterki zbierze się płyn.Umieszczamy go na dnie salaterki i rozdrabniamy widelcem.
Tuńczyka solimy, posypujemy pieprzem i smarujemy majonezem.
Gotujemy jajka i oddzielamy żółtka od białek. Żółtka drobno kroimy lub trzemy na tarce i rozkładamy równo
na sałatce i tak jak wcześniej solimy, pieprzymy i smarujemy majonezem.
Z białkami postępujemy tak samo jak z żółtkami. Trzemy na tarce, wykładamy równo, solimy, pieprzymy
i smarujemy majonezem.
Ser żółty najlepiej zetrzeć na tarce o grubych oczkach i rozłożyć równo na górze sałatki.
Posypujemy niewielką ilością papryki ostrej i słodkiej.
Sałatka ładnie się prezentuje z każdej strony.
Należy nabierać z góry na dół tak żeby na talerzu znalazły się wszystkie warstwy.
kto ją spróbuje jest nią zachwycony. Jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Sałatkę najlepiej
zrobić w przeźroczystej salaterce żeby ładnie wyglądały warstwy.
Sałatka z tuńczyka
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 8 jajek
- majonez 500 ml
- 200 g sera żółtego np. gouda
- sól
- pieprz
- papryka słodka i ostra
Sposób przygotowania:
Tuńczyka należy bardzo dokładnie wycisnąć z sosu, przy złym odciśnięciu może być za bardzo wodnisty
co popsuje smak sałatki a na dnie salaterki zbierze się płyn.Umieszczamy go na dnie salaterki i rozdrabniamy widelcem.
Tuńczyka solimy, posypujemy pieprzem i smarujemy majonezem.
Gotujemy jajka i oddzielamy żółtka od białek. Żółtka drobno kroimy lub trzemy na tarce i rozkładamy równo
na sałatce i tak jak wcześniej solimy, pieprzymy i smarujemy majonezem.
Z białkami postępujemy tak samo jak z żółtkami. Trzemy na tarce, wykładamy równo, solimy, pieprzymy
i smarujemy majonezem.
Ser żółty najlepiej zetrzeć na tarce o grubych oczkach i rozłożyć równo na górze sałatki.
Posypujemy niewielką ilością papryki ostrej i słodkiej.
Sałatka ładnie się prezentuje z każdej strony.
Należy nabierać z góry na dół tak żeby na talerzu znalazły się wszystkie warstwy.
wtorek, 12 lutego 2013
Zapiekanka bolognese
W sobotę zrobiłam pyszną zapiekankę, idealną na szybki i tani obiad.
Nie jest wzięta z żadnego przepisu tylko przyrządzona według własnego gustu.
Uwielbiam makaron pod każdą postacią i ta zapiekanka też jest pyszna.
Zapiekanka bolognese
Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego wołowe lub wołowo-wieprzowe
- 400 g makaronu świderki, można dać też rurki
- 1 op. fix spaghetti bolognese
- przecier pomidorowy, ja użyłam prawdziwy włoski przecier, ale pomidory z puszki również będą dobre.
- ser mozzarella żółty tarty 1 op.
- ser mozzarella 1 kulka
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- tymianek i bazylia
- oliwa
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al dente, później dojdzie w piekarniku.
Kroimy drobno cebulę i podsmażamy na oliwie. Dorzucamy drobno pokrojony czosnek,
chwilę smażymy patrząc aby nie przypalić czosnku. Dodajemy mięso i razem smażymy.
Mięso trzeba dobrze rozdrobnić żeby nie było bryłek. Następnie dajemy przyprawy,
mieszamy i chwilkę smażymy, wlewamy przecier pomidorowy i wsypujemy z saszetki fix.
Jeżeli po wymieszaniu jest za gęste można dodać trochę wody aby powstał sos jak do spaghetti.
Wszystko razem dusimy 5 minut.
Odcedzony makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego, na górę dajemy przygotowany
sos z mięsem i posypujemy serem a na wierzch układamy pociętą w plastry kulkę mozzarelli.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 15-20 min - do roztopienia sera.
Życzę smacznego
Nie jest wzięta z żadnego przepisu tylko przyrządzona według własnego gustu.
Uwielbiam makaron pod każdą postacią i ta zapiekanka też jest pyszna.
Zapiekanka bolognese
Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego wołowe lub wołowo-wieprzowe
- 400 g makaronu świderki, można dać też rurki
- 1 op. fix spaghetti bolognese
- przecier pomidorowy, ja użyłam prawdziwy włoski przecier, ale pomidory z puszki również będą dobre.
- ser mozzarella żółty tarty 1 op.
- ser mozzarella 1 kulka
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- tymianek i bazylia
- oliwa
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al dente, później dojdzie w piekarniku.
Kroimy drobno cebulę i podsmażamy na oliwie. Dorzucamy drobno pokrojony czosnek,
chwilę smażymy patrząc aby nie przypalić czosnku. Dodajemy mięso i razem smażymy.
Mięso trzeba dobrze rozdrobnić żeby nie było bryłek. Następnie dajemy przyprawy,
mieszamy i chwilkę smażymy, wlewamy przecier pomidorowy i wsypujemy z saszetki fix.
Jeżeli po wymieszaniu jest za gęste można dodać trochę wody aby powstał sos jak do spaghetti.
Wszystko razem dusimy 5 minut.
Odcedzony makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego, na górę dajemy przygotowany
sos z mięsem i posypujemy serem a na wierzch układamy pociętą w plastry kulkę mozzarelli.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 15-20 min - do roztopienia sera.
Życzę smacznego
środa, 6 lutego 2013
Krupnik
Dziś zacznę od typowej zupy podawanej chyba we wszystkich domach gdy jesteśmy chorzy lub na zimowe
i chłodne dni.
Krupnik
Składniki:
- większe udko z kurczaka lub dwa małe
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 4 ziemniaki
- 1 woreczek kaszy jęczmiennej (125 g.)
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Do garnka włożyć umyte udko, zalać zimną wodą w ilości 2 - 2,5 l gdy woda zacznie wrzeć wrzucić ziele
angielskie i liść laurowy i gotować przez około godzinę.Włożyć obrane warzywa i pokrojone w kostkę,
po 15 minutach dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i wsypać kaszę z woreczka. Gotować przez 15-20 minut.
angielskie i liść laurowy i gotować przez około godzinę.Włożyć obrane warzywa i pokrojone w kostkę,
po 15 minutach dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i wsypać kaszę z woreczka. Gotować przez 15-20 minut.
Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Kurczaka można w kawałkach włożyć do talerzy lub w całości.
Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.
Subskrybuj:
Posty (Atom)