Translate

niedziela, 27 października 2013

Makaron z boczkiem i curry

Makaron zawsze przyrządzałam w tradycyjny sposób, dziś będzie w trochę innym wydaniu, podobnie jak risotto. 


Makaron z boczkiem i curry




Składniki:

- 250 g makaronu wstążki Lubella
- 200 g boczku wędzonego
- 1 cebula
- bulion 
- curry w proszku
- 2 łyżki śmietany 18 %
- oliwa
- pieprz




Przygotowanie:

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i całość smażymy. Dodajemy makaron, chwilę podsmażamy, posypujemy łyżeczką curry, mieszamy i zalewamy częścią bulionu. Dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając i uzupełniejąc bulionem małymi porcjami(gdy makaron będzie al dente powinien wchłonąć cały bulion). Dodajemy śmietanę, chwilę dusimy i doprawiamy pieprzem. Jeżeli będzie mało pikantne można dodać curry.




Życzę smacznego

2 komentarze:

  1. Też czasem przygotowuję makaron od razu na patelni dodając do niego bulion :) Tylko popraw sobie błąd w przepisie związany z przyprawą curry, a nie carry :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, już poprawiłam tak to jest jak człowiek jest chory to nie myśli:)

      Usuń